Ontharden voortuinen

Ben jij klaar om jouw voortuin een klimaatrobuuste make-over te geven? Het stadsbestuur van Oudenburg verleent een subsidie voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen. Groene voortuinen dragen bij tot een aangenamer leefomgeving. Wie minimaal 10m² verharding vervangt door inheemse of autochtone beplanting heeft onder bepaalde voorwaarden recht op een subsidie van 106 euro.

Procedure

Je vraagt jouw subsidie aan door onderstaand aanvraagformulier te downloaden en ingevuld terug te bezorgen via milieu@oudenburg.be of per post t.a.v. Milieudienst Stad Oudenburg,Weststraat 24 - 8460 Oudenburg. Vergeet niet om de gevraagde bewijsstukken toe te voegen.

Extra info

Het ontharden en vergroenen van uw voortuin heeft veel voordelen. Zo zorgen planten tijdens warme zomers voor verkoeling en filteren ze fijn stof. Daarnaast dempen ze heel wat verkeersgeluid en kan het water beter infiltreren zodat bij droge zomers de grond minder uit droogt. Tenslotte is een groene straat gewoon leuk op in te wonen en verhoogt dit de biodiversiteit.

Verhard zo weinig mogelijk. Denk dus na hoeveel verharding echt nodig is en bekijk dan hoeveel groen er mogelijk is. Zorg voor afwisseling in de beplanting en aan de gevel kan je ook groen voorzien via klimplanten. Via de velt plantzoeker https://beweegt.velt.be/plantenzoeker vind je gemakkelijk geschikte planten voor je voortuin.

Het volledige reglement kun je hier nalezen. 

Het aanvraagformulier vind je hieronder.