Natuurdomein ‘De Hoge Dijken’

Eeuwen terug strekte zich hier een groot duinengebied uit. Dat maakte deel uit van een landtong van de zandstreek. Bij de aanleg van de autoweg Jabbeke-Veurne werd dit duinenzand gebruikt. Zo ontstond een grote put van wel 15 tot 20 meter diep. Toen nam de natuur er terug bezit van en werd de grote waterput een uniek overwinteringsgebied achter onze kust voor tal van watervogels. In 1986 werd het domein uitgebouwd tot een natuureducatief centrum met mogelijkheid tot stille recreatie (wandelen en hengelen). Geregeld worden ook gidsbeurten georganiseerd. Je vindt er ook een bezoekerscentrum!

Het natuurdomein 'De Hoge Dijken' (52ha) kwam tot stand door de zandwinning, die nodig was voor de aanleg van de autoweg Jabbeke-Veurne (1973-76). 'De Hoge Dijken' groeiden snel uit tot een belangrijke voedsel-en rustplaats voor watervogels. In 1986 besliste de Vlaamse Regering het gebied uit te bouwen tot een natuureducatief centrum, met mogelijkheid tot stille recreatie (natuurbeleving, wandelen en hengelen).

'De Hoge Dijken' zijn in Vlaanderen vooral bekend voor hun belang als vogelgebied. Jaarlijks overwinteren tot 6000 vogels in en om het domein. 'De Hoge Dijken' zijn niet enkel voor vogels een paradijs. Dankzij de verscheidenheid van het gebied - van droge, zure zandgrond tot vochtig grasland - vormt het ook voor veel planten, vlinders, insecten en zoogdieren een uitstekende biotoop.

De hoofddoelstelling van de werking rond het domein is de natuureducatie. Centraal hierin staat het bezoekerscentrum 'De Grote Zaagbek' en de vier vogelkijkhutten die de Vlaamse Gemeenschap heeft gerealiseerd. Zowel voor de individuele bezoeker als voor groepen zijn er verschillende mogelijkheden. Verenigingen kunnen via een geleide wandeling in combinatie met een toelichting in het bezoekerscentrum, een inzicht krijgen in de waarde en het belang van het gebied. Voor scholen is er, naast een lespakket voor ieder niveau, een specifieke begeleiding voorzien. Op het domein is ook een verwijzing naar een ter plaatse aanwezige archeologische site.

Het bezoekerscentrum 'De Grote Zaagbek' staat ter beschikking voor de educatieve werking rond het domein. Aan de hand van diamontages, videofilms, boeken, tijdschriften en ander permanent educatief materiaal bekomt men een inzicht in de waarde van 'De Hoge Dijken'. 'De Grote Zaagbek' bevat o.a. een vergaderlokaal, een inkijkbibliotheek, een videotheek en een polyvalente zaal voor 40 personen.

Het dagelijks beheer van het domein is in handen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Natuur, in samenspraak met de stad Oudenburg en de gemeente Jabbeke.