Nele Dejonghe

 

Nele heeft 27 jaar geleden de beslissing genomen om pleegouder te worden en heeft ondertussen in al die jaren ongeveer 103 kinderen opgevangen, het ene kind al wat ouder dan de andere.

Hoe heb je destijds de keuze genomen om pleegouder te worden?
"Door fysieke problemen kon ik zelf geen kinderen krijgen. Aangezien de kinderdrang toch heel groot was besliste ik om pleegouder te worden en zo andermans kinderen een mooi leven te geven.  Ondertussen ben ik al 27 jaar pleegouder en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Eerst was ik alleen pleegmama in Brugge, maar daarna ben ik naar Oudenburg verhuisd en is Patrick mij gevolgd in het pleegouderschap.”

Kan je wat meer vertellen over het pleegouder zijn? Blijven de kinderen altijd minimum een bepaalde periode bij je?
"Neen, eigenlijk niet. Soms zorgde ik twee weken voor andermans kind als de ouder er even zelf niet voor kon zorgen (bvb. door een ziekenhuisopname), maar het kon ook zijn dat we jaren voor dezelfde kinderen zorgden.”

Voor hoeveel kinderen heb je ondertussen gezorgd?
"Dit zal voor ongeveer 103 kinderen zijn. Op een bepaald moment zorgden we voor 10 kinderen. We hebben hier nog een mooie foto van toen ze allemaal samen voor ons nieuw huis in Oudenburg poseerden.”

Gebeurt het dat de kinderen achteraf nog contact opnemen met je?
"Met ongeveer 10 kinderen heb ik nog zeer regelmatig contact. Zo herkende iemand me onlangs nog enkel aan mijn stem omdat ik vroeger nog voor hem had gezorgd.”

Zijn er in de loop der jaren bepaalde zaken waarop je bent gebotst die het functioneren van een pleegouder moeilijker maakt?
"Vroeger verliep alles wat vlotter, vooral het plaatsen van de kinderen bij een pleegouder. Ondertussen zijn er zodanig veel regels bijgekomen waarbij men 3 matches nodig heeft vooraleer een kind kan geplaatst worden.  Voor het voltrekken van de matches is er heel wat tijd nodig waardoor het plaatsen van de kinderen uiteindelijk vertraging oploopt in de tijd, wat op zich zeer cruciaal kan zijn.”

Even praktisch: hoe zit het precies met feestdagen en reizen als de pleegkinderen bij jullie zijn?
"Zowel Patrick als ik zien de pleegkinderen als onze eigen kinderen (Patrick heeft een biologische dochter van 27 jaar).  Daarom nemen we hen jaarlijks ook allemaal mee op een grote reis naar warme oorden, met mooie en hilarische foto’s en herinneringen als gevolg. 

Wat de feestdagen betreft, hangt dit af van hoe het weekend dan precies valt, of de kinderen bij hun biologische ouder(s) zijn of bij ons als pleegouders.  Sowieso schuiven ze bij ons altijd mee aan tafel. En als de kinderen net niet bij ons zijn, geven we een feestpakket mee voor zowel de kinderen als de ouder(s) zodat ze op verplaatsing kunnen vieren.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"De Puidebroeken. Daar gaan we vaak wandelen, fietsen en zwerfvuil oprapen als meter en peter van Mooimakers. Het is een ongelofelijk mooie rustplaats dichtbij huis.”