Laat je vaccineren!

13 jan 2021
De vaccinatie tegen het coronavirus is in België opgestart.

Wat is een vaccin en hoe werkt het?

Een vaccin is de manier om je te beschermen tegen het coronavirus. Een vaccin tegen een virale aandoening bestaat altijd uit een onderdeeltje van hetzelfde virus. Wanneer we mensen vaccineren, brengen we het onderdeeltje van het virus in het menselijk lichaam in. Meestal via een inspuiting (denk maar aan de spuitjes die je als kind krijgt tegen bv. hepatitis B). Zo maakt je lichaam antistoffen aan tegen het virus waarvan het deeltje is ingespoten.

Vaccins trainen het afweersysteem en doen je lichaam geloven dat je het virus draagt. Daardoor maak je o.a. antistoffen aan. Op die manier wordt je lichaam en je immuunsysteem klaargestoomd voor wanneer het virus je echt aanvalt.

Het voordeel van inenting is dat je niet eerst de ziekte krijgt en zo ook geen risico loopt op ernstige complicaties. Alle COVID-19-vaccins werken ongeveer via hetzelfde principe, maar er zijn wel verschillen in hoe ze zijn samengesteld. Eén ding hebben ze gemeen: allemaal trainen ze het afweersysteem.

Wanneer krijg ik mijn vaccin?

In de eerste fases zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra worden als eerste ingeënt. Pas in een latere fase, als er meer vaccins op de markt zijn, worden de overige groepen gevaccineerd.

Eerste fase: Woonzorgcentra en zorgpersoneel
  • In de eerste fase komen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt. De bewoners van WZC Riethove zijn op 11 januari 2021 aan de beurt.
  • Daarna komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod.
  • Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers (ziekenhuizen) en de eerstelijnsgezondheidszorg.
  • Daarna komt het niet-medische personeel (ziekenhuizen en zorginstellingen) aan de beurt.

Tweede fase: 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen (maart 2021)
  • In een tweede fase is het aan alle 65-plussers
  • Daarop volgen mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
  • Ook mensen met essentiële beroepen komen aan bod (bv. brandweer en politie). Over wie dat precies gaat, wordt nog bepaald.

Derde fase: Rest van de bevolking (juni 2021)
In een derde fase, wanneer er veel vaccins zijn, komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

Op dit moment is het moeilijk om een exacte timing te geven voor de verstrekking van de vaccins. Uiteindelijk zou de hele vaccinatiecampagne tegen september afgerond moeten zijn. Dat betekent dat er dan 70 procent van de bevolking ingeënt is. Op welke manier de 65-plussers of andere risicopatiënten zullen opgeroepen worden voor een vaccinatie, is nog niet duidelijk.
 Vaccinatieplan

1001 redenen om je te laten vaccineren

Een vaccin beschermt je als individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is de hele samenleving beschermd. Als je je laat inenten, bouw je dus mee aan de groepsimmuniteit om zo controle te krijgen en dit virus uit de samenleving te krijgen. Die logica geldt niet alleen voor COVID-19, maar ook voor andere infectieziekten.

Vaccineren zorgt dat je minder kans hebt om naar de huisarts te moeten gaan of dat je in het ziekenhuis belandt. Het zorgsysteem staat al bijna een kalenderjaar zwaar onder druk. Laat je vaccineren en help de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Vaccinatie houdt je gezond
Deze inenting is net zo belangrijk voor je gezondheid als een evenwichtige voeding, drinkbaar water, voldoende beweging en kankerscreenings. Het is een van de eenvoudigste, snelste en veiligste voorzorgsmaatregelen. Waarom ziek zijn of levenslang de gevolgen dragen als je dat zelf kan voorkomen?

Red jouw leven…
Vaccinatie kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Vlaanderen sterven jaarlijks nog heel wat mensen aan de griep. Wist je dat één op de 1.000 mensen die mazelen oplopen eraan sterft? Door je goed te laten vaccineren, vermijd je heel wat leed.

…en bescherm je geliefde
Door je te laten vaccineren zorg je ervoor dat jij bepaalde besmettelijke ziekten niet verspreidt in je omgeving. Een besmettelijke ziekte die voor jou beperkte gevolgen heeft, is misschien levensbedreigend voor anderen. Vooral de allerkleinsten en de oudsten.
Als je je laat vaccineren, bescherm je ook diegenen die door leeftijd of gezondheidsredenen niet gevaccineerd worden, ook al zijn ze extra kwetsbaar. Denk aan mensen met bepaalde allergieën of een verzwakt immuunsysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een transplantatie ondergingen. Voor hen is het heel belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk ziektes verspreidt. En dus ook dat jij goed gevaccineerd bent.

Vaccins zijn veilig en zeer effectief
Vaccins behoren tot de veiligste medische producten. Ze worden pas toegediend na wetenschappelijke studies en testen. Dat is nodig omdat ze meestal aan gezonde mensen toegediend worden.
Inentingen zijn geneesmiddelen en net als andere medicijnen treden er soms bijwerkingen op: zoals een zwelling, pijn of roodheid op de plaats van het prikje. Maar dat gaat snel voorbij. Heel zelden treden er ernstige bijwerking op en het risico daarop is verwaarloosbaar vergeleken met de risico's van de infectieziektes zelf.

Vaccineerbare infectieziekten zijn nog niet uitgeroeid
De pokken is de enige infectieziekte die wereldwijd is uitgeroeid en voor polio is het bijna zover. Polio komt al enkele jaren niet meer voor in Europa, maar wel nog in een paar andere landen. Zolang een ziekte nog ergens in de wereld voorkomt, blijft vaccinatie nodig. Zeker in deze tijden, waarin je in één dag de wereld rond reist en ziektekiemen zich razendsnel verspreiden.

Vaccinatie bespaart je tijd en geld
Ziek zijn is vervelend. Je ligt dagen ziek in bed, je kan niet naar school of je kindje kan niet naar de kinderopvang. Bovendien kost ziek zijn geld: je kan niet gaan werken, de kosten voor medische behandelingen of langetermijnzorg lopen op of je moet babysitters inschakelen.

Een simpele prik zorgt voor gemoedsrust
Mensen wachten soms om zich te laten vaccineren tot ze horen dat een ziekte de ronde doet. Als je je tijdig liet inenten, nog voordat een ziekte uitbreekt, dan ben je beschermd. Het is belangrijk je vaccinaties up-to-date te houden omdat niemand kan voorspellen wanneer een ziekte de kop op zal steken.

Vaccinatie beschermt volgende generaties
Vaccinatie heeft vele ziekten al teruggedrongen of soms zelfs uitgeroeid. Ziekten die een paar generaties terug nog veel doden maakten of tot ernstige handicaps leidden. Als we goed blijven vaccineren, bestaan sommige ziekten in de toekomst niet meer en zullen ouders na verloop van tijd hun kinderen er dan ook niet meer tegen moeten vaccineren. Zo wil de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) polio of kinderverlamming uitroeien en ook mazelen zoveel mogelijk terugdringen.